Школа передбачає не тільки процес навчання, а й спілкування з вчителями, однокласниками та учнями інших класів. На жаль, взаємодія школярів і педагогів іноді закінчується конфліктами. Це засмучує усі сторони протистояння, і, в першу чергу, батьків. Вони готові докласти всіх зусиль, щоб допомогти дитині. Але як вирішувати конфлікти в школі? І як навчити чадо ухилятися від них?

Причини конфліктів у школі
Учні, вчителі – все це особистості зі своїми намірами і думками. У великому шкільному колективі неминуче зіткнення інтересів. В основному конфліктів наводять:
•індивідуально-особистісні особливості учнів;
•адаптація до нових умов, новій системі відносини з ровесниками і старшими, (особливо часто на цьому грунті виникають конфлікти в початковій школі і серед учнів-підлітків);
•відсутність розуміння між учителем і учнем.

Причини конфліктів у дітей бувають різні, і в кожного може бути індивідуальна ситуація. Конфлікт може бути між учителем і дитиною, але найчастіше конфлікти відбуваються з однокласниками. Не всі діти розуміють, що вони можуть образити простими словами. Хтось полізе давати здачу, а хтось проігнорує і постарається забути про конфлікт. Що б вирішити конфлікт між учнями потрібно звернутися до викладача, чи помічав він конфліктні ситуації між своїми учнями. Вчитель повинен допомагати усувати конфлікти, так як батьків у школі не буває і дитина сама за себе, тому на вчителя лягає велика відповідальність. Але і вчитель не завжди може вирішити конфлікт раз і назавжди, в кращому випадки, що вчитель може зробити, це викликати батьків до школи і поговорити з ними особисто.


Так роблять багато викладачів для того, щоб вирішити конфлікт з його учнями. Конфлікти між учнями виникають часто, і не завжди виходить одній людині угледіти за всім класом. Тому саме батьки повинні приділяти особливу увагу своїм дітям. Стежити за їхньою самооцінкою, що б той чи інший конфлікт її не знизив, або, щоб із-за різних конфліктних ситуацій у вашої дитини не з’явилися комплекси. Часто буває, діти обзивають одне одного, одні не сприймають це всерйоз, а інших це сильно чіпляє. Дитина не може сказати делікатно, він буде говорити те, що думає, або просто, щоб принизити: «ти жирна», «ти очкарик», «потвора», і т. д. У дитини можуть з’явитися комплекси, якщо йому не дати вчасно зрозуміти що на ці дурниці не варто звертати уваги. Поясніть, що окуляри це простий аксесуар, який навіть прикрашає людину й не варто цього соромитися. 


Як вирішувати конфлікти у школі?
При виникненні конфліктів в першу чергу батькам необхідно вислухати власну дитину, без оцінки його дій і звинувачень. Атмосфера при бесіді повинна бути довірливою. Після цього обговоріть ситуацію, що склалася і акуратно підведіть учня до думки про те, що причиною сварки стало нерозуміння.
Наступним кроком має бути ознайомлення з точкою зору протилежної сторони конфлікту (вчителя або інших школярів). Пошук виходу з конфлікту має відбуватися при спільній бесіді батьків, учнів і педагога. 
Якщо спроби вирішення конфлікту зазнають фіаско, слід звернутися до шкільної адміністрації, шкільного психолога. Можливо, допоможе рішення поміняти школу або клас.
Але якщо у дитини при конфліктах з однокласниками регулярно з'являються синці, доведеться діяти рішуче і підключати керівництво школи та інших батьків.

Профілактика конфліктів в школі

Для того, щоб дитина не потрапляла в  гущу конфліктів, виховуйте в ній почуття власної гідності і вміння постояти за себе. Вивчайте школяра: ні в якому разі не показувати свій страх і не піддаватися на провокації. Але необхідно прищеплювати в дітях повагу до вчителів і оточуючим.
У тому, як уникнути конфлікту в школі, важливу роль грають і батьки. Слід постійно підтримувати зв'язок з педагогом. У напружених ситуаціях не відстоюйте сліпо позицію вашої дитини, вислухайте і протилежну сторону.

Пам’ятайте, що конфліктні ситуації будуть зустрічатися постійно на життєвому шляху вашої дитини, і ви не завжди будете поруч. Іноді дитина має сама розібратися, головне навчити і пояснити їй, що всі конфлікти можна вирішити, головне знайти до кожного свій підхід.

Коментарі